wrz 24 2013

Wycieczka „Szlakiem Zabytków Techniki”

24 września dzięki dofinansowaniu otrzymanemu z Gminy Bielsko-Biała 31 osób – członków stowarzyszenia z Gminy Bielsko-Biała – uczestniczyło w jednodniowej wycieczce do Tarnowskich Gór i Radzionkowa.

wycieczka_13

Tego dnia wyjechaliśmy z Bielska-Białej wcześnie rano, gdyż program wycieczki był bardzo bogaty. W ramach wyjazdu zwiedziliśmy miejsca należące do „Szlaku Zabytków Techniki” w Tarnowskich Górach i Radzionkowie takie jak:

• Zabytkowa Kopalnia Srebra, której zwiedzanie odbywało się w podziemnych korytarzach położonych 40,5 m pod powierzchnią ziemi i liczących 1740 m. W ramach pobytu w Kopalni zwiedziliśmy dodatkowo multimedialne Muzeum Górnictwa oraz Galerię Pod Kopułą Kopalni, płynęliśmy łodziami oraz spotkaliśmy się w podziemiach ze Skarbkiem – legendarnym duchem kopalni.
  • Skansen Maszyn Parowych bogaty w cuda techniki głównie z przełomu XIX i XX wieku m.in.: maszyny parowe, parowozy, maszynę wyciągową, walec drogowy parowy, wagon cysterna z 1884r., kolejowy samobieżny żuraw parowy oraz koło wodne napędzające młot w kuźnicy.
  • Muzeum Chleba, w którym zgromadzone zostały eksponaty zbierane przez wiele lat. Poza obejrzeniem „wszystkiego co służyło wykonaniu chleba i wszystkiego co o szacunku dla chleba zaświadcza” uczestniczyliśmy w lekcji pt. „w dawnej klasie szkolnej”, „historia chleba” , w prelekcji o szacunku do chleba oraz własnoręcznie uformowaliśmy bułeczki „plecionki” i je upiekliśmy.

Dodatkowo poza atrakcjami Szlaku Zabytków Techniki w Tarnowskich Górach i Radzionkowie zwiedziliśmy Bazylikę Najświętszej Maryi Panny w Piekarach Śląskich z cudownym obrazem Matki Boskiej Piekarskiej oraz Kalwarią. Do Bielska powróciliśmy w godzinach wieczornych.

Wycieczka została zorganizowana została w ramach zadania „Organizacja imprezy krajoznawczej – Szlakiem Zabytków Techniki” i miała głównie na celu kształtowanie oraz modelowanie pozytywnych nawyków wartościowego i aktywnego spędzania wolnego czasu, rozwijanie zainteresowań oraz rozbudzenie nowych pasji wśród mieszkańców Bielska-Białej.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii.