↑ Powrót do Archiwum

KULTURA – to jest TO (NCK)

Projekt pt. „KULTURA – to jest TO” był realizowany przez Stowarzyszenie w okresie od 20.06 – 31.10.2017r. i współfinansowany został ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura-interwencje 2017.

Cele projektu:
Program służył wzrostowi uczestnictwa w kulturze osób z niepełnosprawnością intelektualną i ich rodziców/opiekunów, a także wzmocnieniu poczucia ich tożsamości kulturowej.

Główni adresaci projektu:

Osoby z niepełnosprawnością intelektualną i ich rodzice/opiekunowie zrzeszeni w naszym Stowarzyszeniu oraz Stowarzyszeniu Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski „ADA”.

Działania:

4-dniowy wyjazd do Trójwsi w dniach od 29 sierpnia do 1 września, w trakcie którego były zorganizowane dla uczestników warsztaty artystyczne (muzyczno-teatralne, rękodzieła i taneczne), warsztaty i plenery edukacyjne, w tym spotkania z lokalnymi artystami i twórcami, kursy sztuki ludowej i rękodzieła (koronkarstwo,rzeźbiarstwo w drewnie, witraż) oraz koncerty kapeli góralskich/zespołu regionalnego.

SPRAWOZDANIE:

W dniach od 29 sierpnia do 1 września 50 osób uczestniczyło w 4 dniowym wyjeździe do Jaworzynki, zorganizowanym w ramach projektu pt.: KULTURA to jest TO” – służącemu wzrostowi uczestnictwa w kulturze osób z niepełnosprawnością intelektualną i ich rodziców/opiekunów, a także wzmocnieniu poczucia ich tożsamości kulturowej.

Na miejscu w ramach programu mieli zapewnionych wiele atrakcji. Zorganizowane zostały:

• warsztaty artystyczne w grupie plastycznej, muzyczno-teatralnej i tanecznej (tematem przewodnim warsztatów były ludowe skecze, przyśpiewki i tańce, miejscowe legendy i podania, motywy regionalne – a więc wszystko co obrazuje i wyraża kulturę i tradycje naszego regionu
  • kursy sztuki ludowej i rękodzieła: rzeźbiarstwa, koronkarstwa i witrażu prowadzone przez profesjonalistów, czyli samych twórców sztuki ludowej oraz rękodzielników (m.in. rzeźbiarza – Pana Janusza Wędzichę i koronczarkę – Panią Grażynę Haratyk)
  • spotkania z lokalnymi artystami (Iwoną Konarzewską – malarką i opiekunką Domu Rodziny Konarzewskich; Januszem Macoszkiem – propagatorem istebniańskiej tradycji, muzykiem grającym na wszystkich instrumentach ludowych, kustoszem Domu Kawuloka w Istebnej; gośćmi z Muzeum Regionalnego „Na Grapie”, którzy zaprosili uczestników wyjazdu m.in. do wspólnego wyrobu masła i wykonania prac z siana)
  • biesiada przy ognisku z występem zespołu regionalnego ze Szczyrku „Ondraszki”
  • koncert zespołu regionalnego „Maliniorze”

Dodatkową atrakcją był zielony kulig połączony ze zwiedzaniem Muzeum Świerka Istebniańskiego oraz Hodowli Głuszcza w Szkółce Leśnej oraz zabawa taneczna. W czasie pobytu w Jaworzynce uczestnicy wykonali wiele prac plastycznych i rękodzielniczych oraz przygotowali wspólnie występ artystyczny. Owoce ich pracy zostały zaprezentowane na zakończenie wyjazdu – podczas ostatniego wieczoru – w formie wystawy prac i spektaklu.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wyjazdu:

Wyjazd do Jaworzynki