Pobyt stały

Stowarzyszenie w dniu 9 kwietnia 2015 r. uzyskało decyzją nr PS II.9423.6.2015 zezwolenie na prowadzenie domu pomocy społecznej pod nazwą:

Ośrodek Mieszkalno-Rehabilitacyjny im. Św. Abp Józefa Bilczewskiego działa na podstawie wpisu do rejestru domów pomocy społecznej, prowadzonego przez wojewodę śląskiego, pod pozycją PSII.9420.2.2.2015  jako DOM POMOCY SPOŁECZNEJ DLA DOROSŁYCH OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH INTELEKTUALNIE (decyzja z 9 kwietnia 2015 r.). Dzięki temu wpisowi istnieje możliwość uzyskania przez mieszkańców dofinansowania do pobytu ze strony gmin, w których dotychczas mieszkali.

Ośrodek to obiekt parterowy, nowoczesny, funkcjonalny, umiejscowiony w przepięknym otoczeniu, Przeznaczony dla 22 osób z niepełnosprawnością intelektualną. Budynek ma kameralną i domową atmosferę – od początku tworzony był przez rodziców dla swoich dzieci. Jest „oazą spokoju” i namiastką domu rodzinnego. Więcej o samym Ośrodku tutaj.

Osoby niepełnosprawne mieszkają w nim komfortowych warunkach – w pokojach 1-2 osobowych z łazienką  w pełni wyposażonych. Mieszkańcom zapewniamy dostęp do sali gimnastycznej, pracowni komputerowej i innych.

———————————————————————————————————————————————————————————————

Dla zainteresowanych zamieszkaniem prowadzimy pobyty trwające od tygodnia i dłużej, w tzw. systemie rotacyjnym. Czas ten przeznaczony jest dla osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz ich rodzin na zapoznanie się z miejscem, jak też na wzajemne poznanie się z kadrą oraz przygotowanie optymalnych warunków do stałego zamieszkania.

Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty.

Dysponujemy tylko kilkoma wolnymi miejscami.

JESTEŚ ZAINTERESOWANY?

Skontaktuj się z nami:

———————————————————————————————————————————————————————————————

W czasie pobytu w Domu prowadzone są w zależności od możliwości stowarzyszenia rożne formy wsparcia m.in. warsztaty samoobsługowe i około-zawodowe, wyjścia rekreacyjno-kulturalne, rehabilitacja indywidualna i zespołowa oraz spotkania z psychologiem.

Przez naszych opiekunów-terapeutów prowadzone są również dla mieszkańców pracownie:

• kulinarna,
  • krawiecka,
  • stolarska,
  • komputerowa,
  • artystyczna (w niej prowadzone są warsztaty plastyczno-manualne, zajęcia muzyczne, zajęcia teatralne).

———————————————————————————————————————————————————————————————

Na rzecz wsparcia mieszkańców Ośrodka stowarzyszenie pozyskuje środki z różnych programów dotacyjnych.

Od czasu uruchomienia DPS-u dało się nam zrealizować, w tym zakresie następujące PROJEKTY (kliknięcie w nazwę przekieruje do strony projektu):

1. „Potrafimy więcej” – wszechstronne usprawnianie w Ośrodku Rehabilitacyjno-Mieszkalnym w Bestwinie
  2. Szansa na lepsze jutro dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem
  3. „Potrafimy więcej” – poszerzenie wsparcia mieszkańców Ośrodka Mieszkalno-Rehabilitacyjnego w Bestwinie

Zapraszamy na fanpage Ośrodka Mieszkalno-Rehabilitacyjnego w Bestwinie na Facebooku, gdzie na bieżąco relacjonujemy wydarzenia z życia Ośrodka i jego mieszkańców.

Kliknij: