↑ Powrót do Archiwum

Rozwijamy się kulturalnie z PZU

Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym „RAZEM” dzięki dofinansowaniu ze strony Fundacji PZU w okresie od 02.06.2014r. do 31.10.2014r. realizowało projekt „Rozwijamy się kulturalnie z PZU”. Celem głównym projektu było ułatwienie dzieciom i młodzieży szkolnej (zdrowej i niepełnosprawnej) z Gminy Bestwina dostępu do szeroko pojętej kultury poprzez organizację wyjazdów połączonych z wizytami w instytucjach kultury.poprawiony_pzu

Projekt skierowany był do:

• niepełnosprawnych dzieci i młodzieży szkolnej z Gminy Bestwina (sołectw: Bestwina, Bestwinka, Janowice, Kaniów)
  • młodzieży z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Bestwinie (obecnych uczniów oraz młodzieży ponadgimnazjalnej, która ukończyła tą szkołę) zaangażowanej społecznie poprzez wolontariat w naszym Stowarzyszeniu – udział w projekcie dla tej grupy jest nagrodą za pomoc i poświęcony czas naszym podopiecznym.

Zaplanowane działania w projekcie:

• wyjazd do teatru w Bielsku-Białej – udział w spektaklu, spacer po mieście
  • wyjazdu do Krakowa – zwiedzanie Muzeum Historycznego (Podziemia Rynku), udział w koncercie w Filharmonii Krakowskiej
  • wyjazd do Górek Wielkich i Cieszyna – zwiedzanie Muzeum i Dworu Zofii Kossak-Szatkowskiej, Muzeum 4 Pułku Strzelców Podhalańskich oraz Muzeum Śląska Cieszyńskiego.

———————————————————————————————————————————————————————————-

Sprawozdanie z realizacji projektu

• Wyjazd do Teatru Polskiego został zorganizowany 7 września 2014r. W ramach wyjazdu 33 osoby (30-cioro dzieci i młodzieży uczącej się z Gminy  Bestwina – zdrowej i niepełnosprawnej oraz 3 opiekunów) wybrały się na spektakl muzyczny „Skarb”, będący w pełni autorskim dziełem artystów związanych z Centrum Edukacyjno-Artystycznym PROSCENION. Spektakl był doskonałą propozycją dla dzieci i młodzieży. Opowiadał o poszukiwaniu tego, co w życiu najważniejsze przywołując tak ważne pojęcia, jak miłość, odpowiedzialność, poświęcenie, szacunek do drugiego człowieka. Spektakl poddawał widza magii  musicalowej wersji historii urodzonych w noc świętojańską  Róży i Janka, których połączyła miłość silniejsza niż rozłąka i dramatyczne wydarzenia. Po spektaklu uczestnicy wyjścia udali się na spacer po Bielsku-Białej (m.in. zobaczyli Zamek książąt Sułkowskich, Plac Bolesława Chrobrego z fontanną jako centralnym punktem i szerokimi schodami, kamienicami (barokowowymi, neostylowymi i modernistycznymi) oraz Rynek – główny plac Starego Miasta, położony w centralnej części tzw. Wzgórza Miejskiego, na którym rozlokowało się średniowieczne miasto Bielsko).
  • Wyjazd do Górek Wielkich i Cieszyna został zorganizowany 27 września 2014r. W ramach wycieczki 33 osoby (30-cioro dzieci i młodzieży uczącej się z Gminy  Bestwina – zdrowej i niepełnosprawnej oraz 3 opiekunów)  zwiedziły: Centrum Kultury i Sztuki „Dwór Kossaków” i biograficzne Muzeum Zofii Kossak-Szatkowskiej w Górkach Wielkich oraz Muzeum Śląska Cieszyńskiego i Muzeum 4 Pułku Strzelców Podhalańskich w Cieszynie. Ponadto przewodnik oprowadził w ramach spaceru uczestników po historycznym mieście, w tym po Wzgórzu Zamkowym, zabytkowym Rynku oraz pokazał i opowiedział o Studni Trzech Braci. Więcej o wyjeździe w sprawozdaniu w aktualnościach.
  • Wyjazd do Krakowa został zorganizowany 25 października 2014r. W ramach wycieczki 33 osoby (30-cioro dzieci i młodzieży uczącej się z Gminy  Bestwina – zdrowej i niepełnosprawnej oraz 3 opiekunów)  zwiedziły: Wzgórze Wawelskie i Muzeum Historyczne Miasta Krakowa oraz uczestniczyły w koncercie „Na Zamku Czarnoksiężnika Muzycznego” z cyklu koncertów „Muzyczne opowieści”. Dodatkowo uczestniczy spacerowali uliczkami Krakowa zwiedzając i oglądając ważne miejsca i zabytki Krakowa jak Uniwersytet Krakowski, Kościół Mariacki, czy Rynek. Więcej o wyjeździe w sprawozdaniu w aktualnościach.

DSCF1206

Wyjście do teatru

wycieczka

Wycieczka do Górek Wielkich i Cieszyna